Wanneer u vloerverwarming wilt laten leggen dient u de keuze te maken tussen hoofdverwarming en bijverwarming. Als de keuze valt op hoofdverwarming, betekent dit dat de vloerelementen de enige warmtebron zal zijn. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om de vloerverwarming te combineren met een (hout)kachel, radiator of open haard, maar dit is niet noodzakelijk. We raden echter wel aan om de vloerverwarming als hoofdverwarming te blijven gebruiken. Dit betekent dat de radiator, kachel of haard over het algemeen uitstaat of slechts een klein beetje warmte afgeeft. Wilt u graag vloerverwarming als hoofdverwarming aan laten leggen?

Aangezien de temperatuur in huis wordt geregeld door de kamerthermostaat, is het afgeraden de radiator helemaal open te zetten. Wanneer u dit doet, wordt de kamer dermate verwarmd dat de kachel uitslaat. Dit heeft als gevolg dat de vloerverwarming uit blijft. Uw verwarming onder de vloer zal hierdoor koud blijven, waarmee u het uiteindelijke doel voorbij schiet. Daarom raden wij aan om enkel gebruik te maken van de vloerverwarming.

Belangrijke elementen vloerverwarming als hoofdverwarming

Een van de belangrijkste elementen van vloerverwarming als hoofdverwarming is het plaatsen van de elementen. De afstand tussen de buizen dient ongeveer 10 centimeter te zijn. Dit zorgt ervoor dat de vloer gelijkmatig verwarmd kan worden en dat het in de kamer over het algemeen aangenaam en warm aanvoelt. Aangezien de warmte uit de vloer komt, wordt gezorgd voor een energiezuinige verspreiding van warmte. Dit zorgt voor een betere gevoelstemperatuur. Daarnaast kan de thermostaat ook een stuk lager in worden gesteld.

Verschil tussen hoofd- en bijverwarming

Als u vloerverwarming gaat laten plaatsen, dan heeft u hierbij de keuze tussen hoofdverwarming en bijverwarming. Waar bij hoofdverwarming geen andere warmtebronnen aanwezig hoeven te zijn, is dit bij bijverwarming wel het geval. De vloerverwarming moet dan gezien worden als extra verwarmingsbron om, zoals de naam aangeeft, de kamer bij te verwarmen. Daarom wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor hoofdverwarming. Dit is echter voornamelijk het geval bij nieuwbouwwoningen en renovaties. In oudere woningen wordt daarom vaak gekozen voor vloerverwarming als bijverwarming.

Laat u vloerverwarming leggen en kiest u hierbij direct voor een nieuwe vloer? In dat geval kunt u zelf kiezen voor de variant die het beste bij u past. Beide opties zijn mogelijk. De woning kan optimaal worden verwarmd en veel mensen vinden het fijn dat de vloer lekker verwarmd is.

Voordelen vloerverwarming als hoofdverwarming

Kiest u voor vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan wordt de kamertemperatuur in zijn geheel geregeld door de warmteafgifte van de vloerelementen. De vloerverwarming is hiermee de belangrijkste warmtebron. De kamer die wordt verwarmd, wordt vanuit de vloer verwarmd. Hierdoor wordt gezorgd voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Het wordt aangenaam warm wanneer de verwarming aangaat.